Selbu kirke tatt av den røde armé


Selbu kirke ble i dag invadert av styrker fra den røde hæren. 
Tårnet og og tverrskip ble skutt i fillebiter.

Det var dramatiske timer i Mebonden fredag ettermiddag da røde styrker kom trillende opp fra Tydal. I løpet av få minutter ble det avfyrt varselsskudd samt raktetter rettet mot kirketårnet. Som følge av dette falt spiret og kirketjener Ola Dalheim måtte evakuere fra sitt kontor øverst ved de gamle klokkene. 

- Det gikk fort nedover trappesatsene, sier en tungpustet Dalheim. 

Krisestab
I følge kirkeverge Gjertrud Laukvik etablerte de ansatte ved kirka fort krisestab. Organist Jovna Dunfjell, som har erfaring fra Spitsbergen, foreslo å bruke orgelpiper som spytterør mot de okupantene. 

- Man kan bevepne orgelpipene med små spritflasker som man rigger til som en molotov-coctail. Man tenner på de og spytter de mot fienden gjennom orgelpipen. Det er meget effektivt i nærkamp, sier Dunfjell.

Staben i Selbu menighet klarte etter få timer å jage de røde styrkene ut fra kirka, blant annet ved hjelp av Dunfjells våpenkunnskap. Tilgangen på orgelpiper er relativt god i Selbu kirke, hvor blant annet det gamle Claus Jensen-orgelet oppbevares. 

- Det er imponerende hvor langt man kan skyte en miniatyrflaske ved hjelp av en 8-fots orgelpipe, sier trosopplærer Lisbeth Sørflakne.

Sørflakne var fremst i troppen på orgelgalleriet under de skjebnesvangre timene. Hun forteller at i tillegg til henne var også kollega Johanne Storflor Hammer med på galleriet, mens kirketjenerne Haldor Hoem og Ola Dalheim drev geriljakrig i kirkebenkene. 

Retrett
Etterhvert som fienden anså motstanden til å være for stor, blåste de retrett og flyktet ut gjennom sakristidøren. På utsiden møtte de uventet motstand fra organist Dunfjell, som hadde rigget seg til med snøfresen. Dunfjell dynket de pansertunge kjøretøyene med våt snø, og det ble vanskelig for inntrengerne å komme seg videre. På toppen av det hele hadde sokneprest Per Kvalvaag stilt seg ved hjørnet av sakristet og kastet i kjent bryllupsstil klebrig ris over fienden. Det førte til at fugler og rådyr flokket seg om de slik at kirkeverge Laukvik kunne kaste et nett over alle for å holde de nede til politiet kunne overta. 

Tilbake